Symulacja zarządzania hotelem i restauracją
Symulacja Cesim Hospitality to interaktywne i przyjazne środowisko nauki, które poprawia kompetencje biznesowe uczestników i ich atrakcyjność na rynku pracy.

ZAGADNIENIA: Zarządzanie hotelem i restauracją

ZASTOSOWANIE: Programy szkoleń wewnętrznych korporacji. Kursy biznesu i zarządzania na poziomie magisterskim i licencjackim na kierunkach hotelarskich i turystycznych.

OPIS: Uczestnicy prowadzą swoją działalność hotelarską i restauracyjną konkurując z innymi zespołami. Próbują i testują różne scenariusze, jak również analizują wyniki swoich decyzji i prognoz. Dla każdej rundy symulacja generuje zestaw szczegółowych raportów, które pomagają zespołowi przeanalizować i odnieść swoje własne wyniki do wyników ich konkurencji. Wyniki finansowe są podawane zgodnie z Jednolitym Systemem Rachunkowości Dla Restauracji i Branży Kwaterunkowej.

KLUCZOWE OBSZARY NAUKI: Funkcje związane z zarządzaniem hotelem, zarządzanie dochodami, promocja sprzedaży, projektowanie menu, utrzymanie porządku, zarządzanie personelem i zaopatrzenie. Kompleksowe zrozumienie połączeń pomiędzy różnymi funkcjami i ich wpływu na wynik końcowy.

KLUCZOWE CZYNNIKI SUKCESU: Sukces zespołów jest mierzony szeregiem różnych finansowych wskaźników, takich jak: zysk operacyjny, zysk netto, wskaźnik rentowności aktywów i przepływy pieniężne. Wśród działalności hotelarskiej kluczowe są: zarządzanie przychodami i satysfakcja klienta. Czynniki sukcesu dla restauracji to: projektowanie menu, zarządzanie personelem i ogólne wrażenia klienta. Dodatkowo symulacja zawiera wszystkie specyficzne dla branży ważne wskaźniki takie jak (ale nie tylko): ADR (średnia dzienna stawka za pokój), GOPPAR (zysk operacyjny brutto za pokój), RevPAR (przychód na jeden dostępny pokój), obłożenie, dochód na klienta i wskaźnik ilości klientów na miejsce w restauracji.

OCZEKIWANE KORZYŚCI: Symulacja rozwija zdolności uczestników w identyfikowaniu, analizowaniu i działaniu na kluczowych operacyjnych i środowiskowych zmiennych, które wpływają na działalność hotelarską i restauracyjną. Co więcej symulacja wzmacnia analityczne podejmowanie decyzji w oparciu o fakty i wyjaśnia finansowe konsekwencje decyzji operacyjnych poprzez połączenie decyzji z przepływami pieniężnymi i wynikami końcowymi. Ponadto ta dynamiczna, rozwijająca się symulacja przemysłu hotelarskiego i restauracyjnego wzbudza ducha rywalizacji pomiędzy uczestnikami i pozwala im zdobyć praktyczne doświadczenie w pracy zespołowej i rozwiązywaniu problemów.

DOSTĘPNE JĘZYKI: angielski, portugalski, francuski, hiszpański, włoski, niemiecki i polski (w przygotowaniu)

Przykładowe widoki